FOR ALL ON THE
JOB INJURIES

(PROVIDED FOR POSTING IN ER WORK AREA)
Your employeris part of a managed care system for worker’s compensation. This
means in order to have your medical care paid for in a work-related
accident/illness, you MUST use one of the OMCA network physicians unless:

Here are the limited situations in which treatment may be obtained outside of a Gatekeeper: 12
(a) Foremergency care as defined in 803 KAR 25:11013;
(b) Ifthe employee is referred by a gatekeeper physician outside the managed care plan for medical services;
(¢) Ifauthorized treatmentis unavailable through the managed care plan; and
(d) To obtain a second opinion if a managed care plan physician recommends surgery.

QUESTIONS

For any questions relative to your occupational medical care
call:

Long distance: 1 '8 OO'KYC OMP' 1
Louisville area: 5 02-499-6000

(toll free, 24 hours/day, 7 days/week)

Should you be dissatisfied with any aspect of your care,
write OMCA for a Grievance Form:

Occupational Managed Care Alliance, Inc.
P.O. Box 20908
Louisville, KY 40250-0908

12803 KAR 25:110 Section 4(a)-(d).

13 803 KAR 25:110 Section 1(2) defines “emergency care” as: (2) Medical services required for the immediate diagnosis or treatment of a medical
condition that if not immediately diagnosed or treated could lead to serious physical or mental disability or death; or (b) Medical services that are
immediately necessary to alleviate severe pain. “Emergency care” does not include follow-up care, except when immediate care is required to

avoid serious disability or death.




Questions Frequently Asked by Employees

Am I required to use only those physicians in the network?
Yes. Ifyou seek treatment outside the network, you will be responsible for paying the bills unless treatment falls under on e of
the following exceptions:

(a) Foremergency care as defined in 803 KAR 25:110%%;

(b) Ifthe employee is referred by a gatekeeper physician outside the managed care plan for medical services;
(¢) Ifauthorized treatmentis unavailable through the managed care plan; and

(d) To obtain a second opinion if a managed care plan physician recommends surgery.

For those injuries or diseases for which continuing treatment was initiated prior to the date the managed care plan for the employer
was approved, the employee may continue with its current treating physician. 1>

Ifinitial emergency care following a compensable injury is rendered by a medical provider outside the managed health care plan,
the injured worker may remain under the care of that provider so longas the provider complies with utilization review, repor ting
standards, and quality assurance mechanisms prescribed by the employer’s managed care plan. !¢

How do I get an appointment with a Gatekeeper?

Report your injury to a supervisor BEFORE seeking medical treatment. A directory of approved Gatekeepers is available at
www.omca.biz. From this directory you may choose a gatekeeper physician. If you have an “incident” but do notrequire medical
attention, it is still your responsibility to report that to your supervisorso that if care is required at a later time, your employer will
have a record of your injury.

What if I feel I need treatment from a specialist?
You MUST obtain a referral from a Gatekeeper before seeing a specialist.

What if I am not satisfied with my doctor? CanlI change?

If you are not satisfied with your doctor, you may change one time during the life of your claim. Call 1-800-KYCOMP-1 (1-800-
592-6671) or in the Louisville area 502-499-6000 and network directory information will be provided. A network directory is also
available at www.omca.biz.

What if ’'m hurt at work and don’t seek treatment, but later at home I feel I need treatment?

Ifit is something that can wait until the next business day, reportto your supervisor first thingin the morning. If you feel you
need immediate care, call 1-800-KYCOMP-1 (1-800-592-6671) or in the Louisville area 502-499-6000 and a case coordinator
will provide you with network directory information. Itis also available at www.omca.biz.

What if an emergency room doctor tells me to follow-up with my family physician?

Emergency room doctors may notbe aware that your employer participates in a certified managed care plan and you may be
instructed to follow-up with a family physician. However, emergency room doctors are not authorized to refer outside the
approved network. The bestthingto do is call 1-800-KYCOMP-1 (1-800-592-6671) or in the Louisville area 502-499-6000 and
we will provide you a network directory. This is also available at www.omca.biz.

What is a Nurse Case Manager (NCM)?

The nurse case manager is an OMCA employee whose job is to make sure that you receive the appropriate medical treatment for
your work injury. Please note a Nurse Case Manager will notbe assigned to every claim. Whether or not you are assigned a
Nurse Case Manager will depend on a variety of factors. )

If you need further assistance or clarification on any of these answers,
call the OMCA Client Services Department at (502)495-5040.

14 803 KAR 25:110 Section 1(2) defines “emergency care” as: (a) Medical services required for the immediate
diagnosis or treatment of a medical condition that if not inmediately diagnosed or treated could lead to serious
physical ormental disability or death; or (b) Medical services that are immediately necessary to alleviate severe pai.
“Emergency care” does notinclude follow-up care, except when immediate care is required to avoid serious disability
or death.

15803 KAR 25:110Section9(1)(a).

16 803 KAR 25:110Section 9(1)(c).



